Ranskalainen rulettiKeski- ja Etelä-Euroopassa yleisin ruletti on ns. ranskalainen ruletti. Nimellä ei sinällään ole tekemistä alkuperän kanssa, sillä ovathan kaikki ruletin versiot alkujaan lähtöisin Ranskasta. Ranskalainen ruletti eroaa amerikkalaisesta ja eurooppalaisesta pelietiketiltään, sekä muutaman erikoisemman sääntönsä puolesta.

Yksi ranskalaisen ruletin erityispiirre on ranskalaisen ruletin peräti kolme pelinhoitajaa. Heidän tehtävänään on ottaa pelaajien sijoituksia vastaan ja siirrellä pelimerkkejä pöydällä omalaatuisella pitkävartisella haravalla. Pelaajat eivät siis itse aseta pelimerkkejä pöydälle, vaan kertovat pelinhoitajalle, minne haluavat sijoituksensa laitettavan.

Pelimerkit ranskalaisessa ruletissa sijoitukset tehdään käteismerkein. Pelaajilla ole erivärisiä pelimerkkejä, kuten muissa ruleteissa. Tämä luonnollisesti vaatii pelaajilta totuttelua ja kokemusta.

Ranskalaisessa ruletissa käytetään yhtä nollaa, aivan kuten eurooppalaisessa ruletissa.

ranskalainen rulettipöytä
Ranskalainen rulettipöytä

En prison -sääntö

Suurin yksittäinen sääntöpoikkeus ranskalaisen ja muiden rulettien välillä on ranskalaisessa ruletissa käytössä oleva en prison -sääntö. En prison kääntyy suomeksi ”vankina”. Kyseinen sääntö määrää, että jos olet asettanut minkä tahansa 1:1 -sijoituksen (esim. parilliset numerot) ja voittava numero on nolla, jää sijoituksesi vangiksi – en prison. Mikäli seuraavalla kierroksella voittava numero on se, mitä veikkasit (tässä esimerkissä parillinen numero), voitat sijoituksesi takaisin. Jos voittava numero ei ole parillinen, häviät sijoituksen. Mikäli voittava numero on nolla kolme kertaa peräkkäin, häviät sijoituksen.

Joskus en prison -sääntöä käytetään hieman muunneltuna siten, että kun voittava numero on nolla, 1:1 -sijoituksen tehnyt pelaaja voi ottaa itselleen takaisin puolet sijoituksestaan ja hävitä vain toisen puoliskon. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi jättää koko sijoituksen pöydälle, mutta mikäli voittava numero on seuraavalla kierroksella nolla tai ei ole veikattu numero, pelaaja häviää koko sijoituksen.

La partage -sääntö

En prison -säännön sijasta käytössä voi olla la partage -sääntö, joka muistuttaa em. en prison -säännön muunnelmaa. Jos voittava numero on nolla, 1:1 -sijoituksen tehnyt pelaaja saa automaattisesti puolet sijoituksestaan takaisin ja häviää loput.

Nettiruletissa La Partage on huomattavasti yleisemmin käytössä kuin En Prison. Jälkimmäistä ei ole juuri missään, La Partagea käyttäviä ruletteja löytyy Microgaming yhtiön pelejä käyttäviltä netticasinoilta.

Finaalit

Ranskalaisessa ruletissa tyypillisiä sijoituksia. ovat ns. finaalit. Nämä voivat olla esimerkiksi samaan numeroon päättyviä sijoituksia (nelosen finaali on 4, 14, 24, 34), tai muita vastaavia numeroyhdistelmiä. Nämä ranskalaisen ruletin finaalisijoitukset heijastavat pelin pitkää historiaa ja perinteitä.

Tutustu myös ruletin ranskankieliseen terminologiaan: Ruletti sanasto
 rulettipyörä

värikäs ruletti pyörä